• +46-(0)768-90 66 63

30/5 -23 Ny bok! Annika Nymans doktorsavhandling

I Handlingarnas sken utforskar dramatikern Annika Nyman en litterär slitning i dramatiskt skrivande. På vilka sätt kan en pjästext innesluta litterärt gestaltande världar i de dramatiska handlingar som varje uttalad replik utgör?

Det är en vandring genom teori och filosofi, via närgångna läsningar av författare som Anton Tjechov, Elfriede Jelinek och Virginia Woolf, in i Annika Nymans egna författarskap och de två dramatiska verk som här presenteras i sin helhet: Sysslolösa unga män med tillgång till vapen och Jag är Jago.

Handlingarnas sken – om litterär slitning i det dramatiska är Annika Nymans doktorsavhandling i konstnärlig forskning vid Teaterhögskolan i Malmö.

Annika Nyman

Annika Nyman, född 1984 i Halland, är en Malmöbaserad dramatiker, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, där hon också undervisar på dramatikerutbildningen. Hon har skrivit ett antal dramatiska verk och ljudverk, bland annat för Göteborgs Stadsteater, Teatr Weimar och Månteatern i Lund, och hon är en del av scenkonstkollektivet K. Polyfon. Utmärkande för Annika Nymans skrivande är att mytologiskt stoff och klassisk dramatik sammanblandas med det nutida, liksom det osmakliga med det skira.

Handlingarnas sken – om litterär slitning i det dramatiska är Annika Nymans doktorsavhandling i konstnärlig forskning vid Teaterhögskolan i Malmö, Lunds universitet. Disputation 1 juni 2023.

Omslagsbild: Hanna Sjöstrand

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå