• +46-(0)768-90 66 63

Jean-Claude Grumberg författare

Författare till Det dyrbaraste lilla fyndet – en saga (29 media, 2022).
Originaltitel: La plus précieuse des marchandises – un conte. Éditions du Seuil, 2019, Collection La
Librairie du XXIème siècle sous la direction de Maurice Olender

Jean-Claude Grumberg, född i Paris 1939, är sedan 1970-talet en av Frankrikes mest prisbelönta författare, dramatiker och manusförfattare. Efterlevande i en judisk familj som nästan helt utplånats av Förintelsen har han skrivit om denna avgrundsmörka period i europeisk historia, bland annat i pjäsen Syateljén (1979) som blev hans genombrott. Här kunde dramatikern luta sig på sin mångåriga erfarenhet som skräddare, vilken han hade inlett som lärling i familjens syateljé.

I en rad verk har Jean-Claude Grumberg behandlat upplevelsen av att som liten plötsligt förlora sin pappa och sin farfar i nazisternas utplåningsläger: Maman revient pauvre orphelin, Dreyfus (1974), L'Atelier (1979), Zone libre (1990), Mon père. Inventaire (2003) och nu senast i Det dyrbaraste lilla fyndet, med originaltiteln La plus précieuse des Marchandises : un conte (2019). Ockupationstiden skildras också i François Truffauts hyllade film Den sista metron (1980), där Grumberg skrev manuset.

2021 fick Jean-Claude Grumberg tidningen Le Mondes Stora litteraturpris för Jacqueline, Jacqueline, en roman skriven till minne av hans nyss bortgångna hustru. Paret träffades under kriget. I boken beskriver Grumberg naket och innerligt om deras 60 år av delad kärlek, men också om de gemensamma erfarenheterna att komma från judiska familjer som drabbades av deportationer och förföljelser.

Jean-Claude Grumberg har fått alla de största franska utmärkelserna för sitt konstnärskap: Molièrepriset sex gånger, Teaterkritikernas stor pris fyra gånger, filmpriset César, med flera...

Det dyrbaraste lilla fyndet – en saga belönades 2019 med de franska bokhandlarnas specialpris och BFM/L'Express TVs litteraturpris. Den har sålts i 125 000 exemplar bara i Frankrike, och är nu översatt till 17 språk. Oscarsbelönade filmskaparen Michel Hazanavicius (The Artist) håller på att göra en animerad film av berättelsen.

Författarfoto: Claude Truong Ngoc / Wikimedia commons

Läs mer om Jean-Claude Grumberg >>>

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå